Indiaanse fluit kopen? Zo maak je de juiste keuze

native american flute kiezen

Ook al is de native american flute of Indiaanse fluit een eenvoudig instrument. Omdat er geen vaste richtlijnen voor dit type fluit zijn (enkel vaste kenmerken), zijn er oneindig veel variaties mogelijk..  De klank, het uiterlijk, het gevoel etc. verschilt per fluitenmaker en vaak ook per fluit. 

Na het lezen van dit blog over de Indianen fluit, kun je een betere keuze maken bij het kopen van jouw native american flute. 

Hoe wil je dat je fluit klinkt? 

De ene fluit is de andere niet. Verschillende fluiten met dezelfde grondtoon kunnen een heel verschillend klank gevoel hebben. Wil je liever een loepzuivere klank? zodat het gemakkelijker is met andere instrumenten samen te spelen. Of, hecht je meer waarde aan een warme stem met harmonieuze klanken die op zichzelf heerlijk klinkt? 

Vanuit de geschiedenis is het namelijk niet zo, dat de indianen fluiten een specifieke toonladder dienen te hebben. In verschillende stammen kennen de fluiten verschillende verschijningsvormen. Vaak zijn de gaten op een bijna letterlijke “vuistregel” geplaatst. Waardoor de toonladder verschilt per fluit. 

De hedendaagse fluitenmakers hebben bijgedragen aan een uniforme toonladder voor de fluit. Meestal is deze pentanisch en in mineur gestemd. Het bereik is i.p.c. één octaaf.

Materiaalkeuze voor de fluit

Indiaanse fluiten kunnen uit vele verschillende materialen worden gemaakt. Meest gebruikelijk zijn hout en bamboe. Er zijn zelfs fluiten van kunststof te koop. Geprint uit de 3D-printer of vervaardigd uit PVC. 

Indiaanse fluit van hardhout of zachthout?

(Gelukkig) Maakt het gros van de fluitenmakers de fluiten van hout of bamboe. Wat betreft hout kun je zeggen; hoe groter de dichtheid van het hout, hoe zuiverder de klank. Een lagere dichtheid kan een warmere klank en warmer gevoel hebben. Dit is geen gouden regel. 

Naast de houtsoort heeft de werkwijze van de fluitenmaker invloed op het geluid van de fluit. Denk aan, hoe het luchtkanaal, het geluidsgat e.d. zijn gemaakt. Dit heeft invloed op het geluid en gevoel van de fluit. 

Er is niet één specifieke houtsoort méér of minder geschikt voor je fluit. Tevens is het niet zo, dat er één houtsoort de “originele” houtsoort is voor de Indiaanse fluit. De natives gebruikten de materialen die voorhanden waren in hun omgeving. Zo zijn er allerlei houtsoorten, en andere materialen, zoals bamboe, riet, e.d. die als grondmateriaal voor de fluiten werden gebruikt.

Is het slim een beginners fluit te kopen?

Voor mensen die een sterke aantrekkingskracht voelen voor de Indiaanse fluit, maar zich er nog niet helemaal zeker van voelen of ze gelijk een “goede”, lees duurdere fluit willen aanschaffen, bieden sommige fluitenmakers zgn. “beginnersfluiten” aan. 

Vaak zijn deze beginners fluiten in Native American Style goedkoper. Dit heeft gevolg voor de kwaliteit van de fluit. Er worden concessies gedaan op de keuze van het materiaal, de details, de afwerking e.d., wat je vaak terughoort in de geluidskwaliteit. 

Vaak belandt een beginners fluit die als opstap zou moeten dienen, tussen het speelgoed, is er niemand die er naar omkijkt. En is de aspirant fluitist een illusie rijker en een droom armer. 

Terwijl, een fluit van betere kwaliteit je  waarschijnlijk veel meer plezier zou hebben gebracht. Met een grote waarschijnlijkheid dat je nog steeds fluit speelt. Want, als je blij bent met je fluit, nodigt het veel meer uit verder te spelen en spelen. En je eigen fluitspel te ontwikkelen.

Het is de moeite waard voor de Indianen fluit te gaan waarop je verliefd wordt, dit zal je motiveren door te zetten (indien nodig) de vingergymnastiek te doen en je blaastechniek eigen te maken, waarmee je jouw prachtige muziek kunt maken. 

Een grote of een kleine fluit?

Hoe groter de fluit, hoe lager de toon. En hoe meer gecontroleerd je blaastechniek dient te zijn. Een kleinere Indianen fluit met hogere tonen is vaak minder gevoelig voor onder- of overblazen. Daarnaast hebben de kleinere fluiten de vingergaten wat dichter bij elkaar staan, waardoor het gemakkelijker is deze goed dicht te houden. 

Omdat, de kleinere fluiten minder gevoelig zijn voor over- en onder blazen én het gemakkelijker is de vingergaten goed te sluiten, krijg je (als beginner) sneller mooie muziek uit de kleinere fluiten. 

Met dit in je achterhoofd zou je een kleinere fluit ook wel beginners fluit kunnen noemen. Ook al is het niet helemaal terecht. 

de klank, de toon en het gevoel van je native american flute

Er zijn hele studies gewijd aan de invloed van verschillende frequenties op het menselijk welzijn. Ook de populariteit van geluidsbaden, soundjourneys, klankhealings etc. groeit. Zo zijn er onderbouwde theorieën die zeggen dat verschillende toonhoogtes op verschillende chakra’s  en verschillende gevoelstoestanden en levensgebieden doorwerken. 

Vaak zijn de Indiaanse fluiten deel van deze soundhealings. Verschillende Indiaanse fluitenmakers springen op deze trend in door verschillende fluiten aan te bieden en promoten die op verschillende chakra’s afgestemd zijn.  

Ik ontken niet dat verschillende frequenties werkzaam zijn op verschillende chakra’s etc.. Maar!… De helende werking van de fluit zit voor een héél groot deel in de intentie en afstemming van de fluitist. 

De toonhoogte is van ondergeschikt belang. Natuurlijk, heeft een lagere toon vaak een meer grondend effect. En is het heerlijk op deze klanken weg te dromen. 

Op een fluit met hogere klanken, is het vaak gemakkelijker om vrolijker, en sneller te spelen. Dit is geen wetmatigheid, en totaal afhankelijk van de vaardigheden van de fluitist.

Hierin is het belangrijk af te gaan op je gevoel. Welke toon vind je aangenaam om te horen? Afgaande hierop zul je het meeste plezier hebben van je indianenfluit. 

Ambachtelijke fluitenmaker of grote producent?

De grote fluitenmakers die wereldwijd leveren, hebben één groot voordeel. Ze genieten een goede naamsbekendheid en reputatie. Het is dankzij hun inspanningen, dat de indianen fluit wereldwijd bekendheid geniet en enorm is gegroeid in populariteit. 

Grote producent

Deze fluitenmakers maken goede fluiten. Maar, persoonlijk mis ik het gevoel bij deze fluiten. Én, door de manier van productie hebben deze fluiten vaak een mooi uiterlijk. Maar, zijn ze behoorlijk gestandaardiseerd. De prijs-kwaliteitsverhouding bij deze fluiten is meestal niet optimaal. Deze gaat richting de prijs die ambachtelijke fluitenmakers hanteren, terwijl je er een standaard product voor terugkrijgt. Een groot deel van je geld gaat in de naam en de marketing.

Ambachtelijke fluitenmaker

De ambachtelijke fluitenmaker die, ofwel stuks werk levert, ofwel seriematig aan het werk is, maakt over het algemeen prachtige fluiten. Vaak heeft elke fluit van een ambachtelijke fluitenmaker zijn eigen karakter. De prijzen van deze fluiten liggen over het algemeen iets hoger. Deze prijs is vaak een eerlijke waardering van de kwaliteit en het vakmanschap vat de toegewijde fluitenmaker.

Uiterlijk, hoe wil je dat je fluit eruit ziet?

Het oog wil ook wat. Iedereen heeft zijn wensen en voorkeuren. Elke fluitenmaker heeft zijn eigen “handtekening” dat maakt de wereld van de native flutes zo leuk. Tevens maakt dit, dat er een scala aan verschillende uitvoeringen van de Indianen fluit zijn. Dus, kijk lekker rond tot je jouw fluit hebt gevonden. 

Ten Slotte

Welke indiaanse fluit is geschikt voor jou? Daar kom je maar op één manier achter. Laat je niet gek maken door de grote diversiteit aan native flutes die je vinden kunt. Laat je ook niet gek maken door al de theorieën die je vertellen dat je voor een complete ervaring een hele reeks aan fluiten nodig hebt. 

Er is géén speficiek materiaal dat beter geschikt is voor fluiten dan andere… Wel zou ik persoonlijk kunststof fluiten links laten liggen. Elke materiaal heeft zijn eigen gevoel Over het algemeen kun je zeggen: hoe groter de houtdichtheid (hardhout) hoe zuiverder de toon, hoe lager de houtdichtheid (zachthout) hoe warmer en sfeervoller de klank. 

Beginnersfluiten zijn vaak ontsprongen uit fluitenmakers die een laagdrempelige fluit willen aanbieden. Vaak zijn deze van mindere kwaliteit, wat leidt tot minder speelplezier. En stop je, of ga je uiteindelijk toch op zoek naar een goede fluit. Goedkoop is Duurkoop. 

Gouden Tip!

Ga bij de aankoop van je indiaanse fluit af op je gevoel. 

Wouter

Waardeer de hogere prijs van kwaliteit. En laat je leiden door wat je oog streelt. Enigste kan zijn dat het je iets meer tijd kost om je lievelingsfluit te leren beheersen. Dit is echt de moeite waard. 

Op de website nativeamericanflute.nl kun je een prachtige selectie van handgemaakte native american flutes vinden. Deze website is een samenwerking van mij en Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *