de bereklauw

de bereklauw

Een grote langwerpige tafel staat in het midden van de kantine. Het tafelblad is gemaakt door één van de vrijwilligers. Het blad rust op een constructie van een diversiteit aan tafelpoten. Het centrale punt in dit uit gerecycled materiaal opgebouwde “kot”. Altijd staat de tafel vol; brood, fruit, kaas etc.. Wanneer iemand aan het conserveren is geweest, maken potten jam of appelmoes het af. Ook kan het zijn, dat de pannen van de laatste maaltijd er nog staan. Voor wie nog niet gegeten heeft… Of voor wie het opruimt. Voor de maaltijd word de tafel leeggeruimd en schoongepoetst. Grote pannen gevuld om de 12 tot 16 monden te voeden, vullen nu het oppervlak. De borden staan klaar, de bel word geluid. Etenstijd. Een paar honden vragen aandacht en wat van je bord. Af en toe klinkt het krassen van de kippenpoten op het platendak door. Een jong haantje is vaste gast en neemt soms wat kippen mee op zoek naar brood en andere etensresten. Ook voor de katten staat er altijd wat klaar.

Wie zin heeft in de afwas, pakt water uit de tank. Een tank, ‘s ochtends gevuld en met een vuurtje opgewarmd. Één van de vaste taken; vuur opstoken en brandhout opslaan. Hout dat hier in overvloed aanwezig is overigens. Niet vanwege de bosrijke omgeving, maar vanwege al het sloophout dat Gosse door de jaren heen heeft verzameld. En dat nog steeds met aanhangers vol bij de Bereklauw aankomt. Stapels met hout en andere tweedehands materialen vullen een groot deel van het terrein. Draagbalken, deuren, fietsen, leidingen, dekplaten, zeilen, gereedschap. Alles is voor handen. Van niets kom je tekort. Een groot deel van het terrein is ingericht als opslag van dit alles.

De permanente taken staan opgeschreven in de kantine. Voornamelijk hebben deze betrekking op het huishouden en het voeren van de dieren. Welke zijn hier welom zijn vertegenwoordigt. Naast de kippen, scharrelen de pauwen en de ganzen vrij over het terrein. Duiven sieren de begroeide en beschilderde gevel. In een onbewaakt moment kan het zijn dat ze je om de oren vliegen, of dat je struikelt over een ontsnapte geit. En boven dat alles uit ruik je, wanneer je in de buurt komt de varkens. Tevreden lijken ze te knorren met de etensresten die ze voorgeschoteld krijgen.

Te midden van alles leeft de mens. Verspreid over het terrein staan caravans, tenten en huisjes opgetrokken uit hergebruikt hout, plaatmateriaal en ijzerwerk. Tussen de opslag van al het materiaal dat wacht op een tweede kans, komt een bewoner een klein hokje uitgelopen. De ontdekking van één van de vele composttoiletten.

Er zijn verschillende gemeenschappelijke ruimten. Naast de kantine is er een schuur die deels muziekkamer is met djembee’s, drumstel en piano, deels badkamer, met gemozaïekte douche en deels kas, nu met tomaten gevuld. Maar er zijn meer groenten dan alleen tomaten. Deze komen uit de verschillende groententuinen die op het terrein zijn aangelegd. Grote opgehoogde bakken ondersteund door oude ijzeren leidingbakken uit een fabriek, bieden vruchtbare grond aan, aardappels, bieten, snijbiet, tomaten, prei, pompoenen, kolen etc.. Dagelijks passeert een bestelbusje dat de voorraad nog dikker komt spekken. Ook eten is hier in overvloed.

Het kleine twintigtal mensen dat hier nu verblijft, werkt, woont, langs komt etc. lijkt wel te weten wat er moet gebeuren. Gemeenschappelijk slaagt men er in de Bereklauw draaiende gehouden. De één werkt veel, de ander wat minder. De één werkt ‘s ochtends, de ander ‘s avonds. Wie zin heeft in koken, die kookt. En daarvoor zijn veel liefhebbers. Wie de geiten wil voeren, voert de geiten. De schoonmaker, maakt schoon. Wie timmeren wil, timmert. Gestaag loopt alles door. Hard werken hoeft niet, veel werken ook niet. Deelnemen is alles wat er word gevraagd. Ieder zijn leef- en werkruimte. Ontspannen mensen, ontspannen plek. Beelden, mozaïeken, (muur-)schilderingen, gebouwen, meubels etc.. Alles getuigt van creativiteit. The ideas factory is een passende bijnaam.

Omsloten door een snelweg die je immer hoort ruisen en de spoorlijn van de TGV is dit een plek van rust, creativiteit, natuur, respect en harmonie. Uit de verhalen van Gosse over de ontwikkeling van de Bereklauw tot wat het nu is, komt ook de sociale functie erg naar voren. Sporen van zomerkampen en festivals zijn overal te zien in barren, podia en een grote tunneltent die slaapplek bieden kan aan een grote groep mensen. De verhalen samen met al het materiaal dat overal te zien is, laat zien dat het hier altijd in beweging is. Plannen zijn er genoeg, er is genoeg gerealiseerd. En dat kwam hem allemaal zo op het pad.

vogels voeren

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *