Relanges Bio

Op de fiets ben ik onderweg naar Relanges, een klein dorpje in de buurt. De laatste weken en met name de laatste dagen waren veel mensen druk met de voorbereidingen van twee dagen markt in Relanges. Kazen en panir werden in grote getalen ingepakt voor de verkoop. De aardappels werden gesneden en voorgebakken om later als frites te worden verkocht. En ongetwijfeld was er nog veel meer gaande. Van al deze drukte heb ik echter weinig gemerkt. Ik was aan het schoffelen, zaaien en planten op Petit Bois. Maar vandaag ga ik naar Relanges om op de markt aan het werk te gaan.

Nagenoeg tegelijkertijd met de rest kom ik aan op een inmiddels al behoorlijk drukke straat in Relanges. Hier staat een grote diversiteit aan kraampjes met van alles aan natuurlijke en eerlijke producten uitgestalt. Snel loop ik met de collega’s van Ecolonie over de markt. We hebben een missie, alles moet klaar staan voordat over een half uurtje, half twaalf het buffet open gaat. In de snelheid zie ik houten armbandjes langskomen, bijzondere exotische muziekinstrumenten en een overvloed aan groenten, fruit, versgebakken brood, sappen en wijnen.

Om half twaalf staan de pannen klaar en zijn deze gevuld met de panir en een lekker sausje. De frites kunnen elk moment aankomen. De regelneef van de dag rent de middag tussen het buffet en de friteskraam heen en weer om ons van frites te voorzien. En wij delen de frites, panir en salade uit in ruil voor een bonnetje.

Ik kom weer in horeca modus zoals ik dat heb geleerd in Zwolle bij de Villa. Echter met een groot verschil, deze taal spreek ik nauwelijks. De eerste woorden Frans die vandaag tegen me gesproken worden begrijp ik niet, dus ik vraag een ander te antwoorden. Gedurende de dag komen de twee jaar Frans van 15 jaar geleden weer omhoog. Ook de lessen die ik op Ecolonie volg hebben het kleine beetje Frans dat achter in mijn geheugen lag te slapen weer wat aangewakkert. En zo lukt het me, om met een paar woorden  Frans te antwoorden op vragen naar het drinken, de mayonaise en waar de soep en groenten te vinden zijn.

Wanneer het buffet sluit worden de overgebleven gerechten met de buren gedeeld en geruild. Zo krijg ik voor het eerst sinds begin maart weer een lekker stukje vlees voorgeschoteld. Met spinaziesoep, overgebleven frites en wat brood maakte dit de lunch compleet.

Nog even al de koelboxen, lege bakken en etensresten opruimen en voor mij is de klus geklaard. Tijd voor een rondje markt. Inmiddels is het echter zo druk, dat het aan het begin van de markt aansluiten is, om vervolgens al schuivelend het einde van de marktstraat te bereiken. Daar eenmaal aangekomen, besluit dat ik de fiets op stappen. Het is goed geweest. Hoogste tijd om de rest van deze zonovergoten dag in de rust van Ecolonie door te brengen.

Eén gedachte over “Relanges Bio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *