stand out, be you

stand out, be you

 

Met sandalen, korte broek en een oud wit t-shirt zit ik op een houten bankje in een oude kapel. De trui heb ik inmiddels achtergelaten op de achterbank van de auto. We zijn inmiddels wat afgedaald en het is iets warmer als op het in de wolken gelegen Pelgrimsnest. Ik voel mij niet helemaal fris. De uitnodiging met Magali en Astaria mee te gaan voor een dagje uit op de dag in het teken van Maria Magdalena kwam last-minute. Dus ik nam alleen de tijd om wat te eten en drinken in de tas te stoppen. Het belooft dag van meegaan met de flow moeten worden.

Nu zijn wij hier, in deze kapel opgemetseld uit grove blokken natuursteen, en met ver vergane plamuur. Een paar Maria afbeeldingen en schilderijtjes sieren de grijze muren. Een schraal contrast met de kerken en kathedralen die ik gewend ben te zien, kleurrijk en volhangen met goud en levensgrote schilderijen. Hier is het klein en intiem.

Net was de ruimte gevuld met een groep mensen van verschillende nationaliteiten die hier een eigen ceremonie hielden. Althans, zo leek het. Nu is de ruimte gevuld met intieme en verbindende stilte. Astaria heeft net op een op haar sansula een muzikale boodschap gespeeld voor een dierbare vriendin van haar. Nu is het stil. Ik zit op de voorste bank en kijk naar het bescheiden altaar dat eveneens is opgemetseld uit het stevige natuursteen.

De fluit ligt in de zelf gehaakte draagtas naast mij op de bank. Ik voel de neiging hem hieruit te halen. Ik geef aan deze neiging gehoor. Er kruipt een onzekerheid omhoog, wanneer ik de fluit omhoog breng en aan de mond zet; “Ga ik echt deze vredige en intieme stilte doorbreken?”, “Zal het geaccepteerd worden, dat ik hier kabaal ga maken?” Ik doe de sandalen uit. Ik voel de koelte en draagkracht van deze gladde vloer. Ik grond mij en verbind mij met al dat is. Al de gedachten schud ik van mij af.

De spanning laat zich merken in kleine spiertrekkingen door het hele lijf. Ik adem diep in. Langzaam blaas ik uit. Terwijl het om mij heen adembenemend stil wordt, vullen de volle klanken deze kapel. Zo adem ik door, meedeinend op de melodie die ontstaat. De vingers lijken de fluit te bespelen, als door een ander aangestuurd. Wanneer ik de ogen open zie ik hoe een man zijn hond tot zitten probeert te manen vlakbij het altaar.

Als de klanken langzaam zijn uitgedoofd leg ik de fluit neer op de bovenbenen. Het blijft intens stil in de kapel. Ik word benaderd door een vrouw. “Is it ok, if I sing with you?” Ze loopt door en gaat aan het altaar staan. Ik heb mij in de tussentijd alleen bewogen om tegen deze vrouw te zeggen dat ik dat mooi zou vinden. Wederom galmen op de uitademing de klanken van de fluit door de kapel. Deze keer een harmonieus geheel vormend met een zachte, liefdevolle vrouwenstem.

Met dit tweede schouwspel achter de rug zit ik wederom in een stille kapel. De fluit gaat zijn tas in en de sandalen gaan weer aan. Ik sta op en draai mij om. In de paar passen die ik nodig heb om buiten te komen wordt ik overweldigt door in elkaardrukte handen die de mensen voor hun hart houden; merci, merci, merci. Zonder dat ik er erg in had, is dit zaaltje volgelopen met een tiental mensen, dat zich eerder in en rond deze magische plek bewoog.

Eenmaal buiten word ik overspoeld door de aandacht die ik krijg. Terwijl ik ondervraagd word door Alexandria die het tafereel gefilmd heeft, zie ik in de achtergrond hoe mensen elkaar gedag zeggen en omhelzen. Wanneer het interview achter de rug is, waarbij ik mij toch wel wat ongemakkelijk voelde met een selfie-cam op de neus, mag ik een flinke dosis knuffels geven en ontvangen. Een innige knuffel met een schone Ierse sluit de ontmoeting af. “See you soon”, zegt ze. Enigszins van slag van deze bijzondere gebeurtenis vervolg ik de dag met Magali, Astaria.

Via een lunch aan de Aude en een bezoek aan het meer van Arques komen we weer thuis. In de caravan zie ik het reisdagboek open liggen op de pagina die ik vanochtend betekenis gaf met pen en potlood. Het zegt: “1 can make a difference. Stand out, be you.” De dag schiet nog een keer aan mij voorbij.

2 gedachten over “stand out, be you

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *